Льон – не тільки приємна тканина, а й злак, корисний для всього організму

Що ми знаємо про таке, здавалося б, простому рослині, як льон? Насправді, не дуже багато. На жаль, зараз асоціації з льоном – це тканина, сорочки на літо, приємна для тіла одяг.

Однак, льон таїть в собі багато корисних секретів, які використовувалися століттями. Тому давайте дізнаємося більше про історію і користь льняного насіння. Буде цікаво!

Трохи історії … Або більше 5000 років

Насправді, точно не відомо, де саме з’явився льон: його батьківщиною вважали то Персію, то Індію, то Росію, то Закавказзі.

Перша згадка про насіння льону з’явилося ще в історії Стародавнього Вавилона, близько 5000 років тому. І вже тоді він був не тільки тканиною, але і ліками. У восьмому столітті нашої ери, Король Франков, Карл Великий навіть видав закон, який вимагав від усіх французів вживати льон в їжу в обов’язковому порядку, з метою поліпшення здоров’я.

По всьому світу здавна льон цінували як тканину і як лікарська рослина, він не раз рятував цілі народи, зважаючи на свою невибагливості, поширеності та неймовірною користі.

Чим дійсно корисний льон?

Ми не станемо розмірковувати про недоведених властивості льону, які використовуються нетрадиційною медициною. Поговоримо про те, що абсолютно точно доведено.

Льон містить 10 вітамінів: B1, B2, B3, B6, B9, C, E, PP, К і холін. А також мікро- і макроелементи:

  • кальцій;
  • фосфор;
  • натрій;
  • магній;
  • калій;
  • залізо;
  • цинк;
  • марганець;
  • селен;
  • мідь.

Уже цього складу досить, щоб зрозуміти, наскільки цінний цей злак. Практично весь комплекс вітамінів, який є в складі мультивітамінний комплексів, можна почерпнути з одного єдиного рослини.

Але це ще не все. Також льон містить кислоти Омега-3 і величезна кількість клітковини. Цей злак зміцнює практично важливі життєві системи організму людини: травну, кровоносну, серцево-судинну. Насіння льону підвищують імунітет, здатні запобігти появі онкологічних захворювань, сприяють поліпшенню обміну речовин.

Клітковина льону легко засвоюється організмом, налаштовує кишечник на правильний і здоровий ритм роботи, а це значить, що льон – один з найкращих продуктів для тих, хто хоче схуднути і завжди залишатися у формі.

Те, що льон – джерело цінних для організму речовин, – очевидно. Але як його варто вживати?

Льон в їжу: як зберегти корисні властивості і зробити злак смачним

Коли ми говоримо про збереження корисних речовин, в більшості випадків, це означає тільки одне – мінімум термічної обробки. Льон не стає шкідливим або марним від нагрівання або кип’ятіння, але частина властивостей все ж втрачає. Отже, як же вирішити цю задачу?

За смаком насіння льону злегка схожі на кунжут, але їх структура трохи щільніше. Цілісні насіння льону можна додавати в кефір, салати, в інші страви по закінченню їх приготування. Якщо ви не дуже любите цільні насіння, відмінним рішенням стануть хлібці, зроблені з насінняльону.У них приємний нейтральний смак, до того ж, високий рівень ситності.

Хлібці BrainFood висушуються при температурі не більше 40градусів,яка цілком природна для льону, вільно зростаючого в жарких південних широтах. Тому в них збережено максимум корисних речовин.

Також можна робити настої на основі лляного насіння: для цього їх варто залити окропом (але не крутим) і дати настоятися. Найкраще, звичайно ж, вживати насіння в свіжому необробленому вигляді, але і при незначній термічній обробці вони залишаються корисними, хоч і втрачають частину властивостей.

Смачні ідеї на основі льону

Їжа повинна бути не тільки здоровою, але і смачною. Тому пропонуємо взяти на замітку кілька рецептів на основі лляного насіння.

№1: овочевий салат з насінням льону

Вам знадобляться:

  • свіжі лляні насіння;
  • пекінська капуста або листя салату на ваш вибір;
  • свіжі томати;
  • солодкий перець;
  • оливки або маслини;
  • свіжі огірки;
  • оливкова олія;
  • сік лимона;
  • сіль і спеції за смаком.

Як готувати салат? Так само, як ви готуєте будь-який інший, але цей мікс точно вразить вас буйством фарб смаку.

№2: сандвічі з пастою з авокадо на лляних хлібці

Вам знадобляться:

  • готові лляні хлібці (вони є в складі дегустаційного і основних наборівBrainFood);
  • м’якоть стиглого авокадо;
  • сир тофу;
  • пара печериць;
  • сік лимона;
  • сіль.

Щоб приготувати пасту:

  1. натріть печериці на дрібній тертці і протушкувати в лимонному соці з сіллю на антипригарной сковороді;
  2. розімніть тофу разом з м’якоттю авокадо (можна використовувати блендер);
  3. змішайте печериці з готовою сумішшю, посоліть і додайте лимонний сік за смаком.

А тепер залишається нанести готову пасту на лляні хлібці і насолоджуватися здоровим і смачним перекусом!

Приємного апетиту і тільки вдалих і здорових кулінарних експериментів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *